Wat is Ondersabelen?
Alles over Ondersabelingsmortel
Als er (prefab) constructieonderdelen geplaatst zijn in de bouw, zitten er nog kleine ruimtes tussen deze onderdelen. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld een opening tussen een stalen balk en een muur of voegen tussen prefab betonelement. Deze kleine ruimtes moeten opgevuld worden zodat er  een stabiele en massieve constructie ontstaat.
Het opvullen van deze kleine ruimtes noemen we ondersabelen, ondergrouten, aankauwen of onderkauwen. Deze kleine ruimtes of voegen komen onder grote druk te staan. Daarom is het belangrijk dat deze opgevangen worden met een mortel die hiertegen bestand is. De ondersabelingsmortel K70 van Bruil is hier de perfecte oplossing voor, de mortel heeft een hoge druksterkte waardoor dit geen probleem is.
Wat moet je ondersabelen? Voorbeelden ondersabelen
Er zijn veel situaties waarbij ondersabelen nodig is. Dit kan bijvoorbeeld bij het maken van een opening om een kozijn of deur te plaatsen in een draagmuur. Hierbij moet er meestal een stalen balk geplaatst worden om de bovenliggende constructie op te vangen, bijvoorbeeld betonnen kanaalplaten, breedplaatvloeren of muren en gevels. Om scheurvorming te voorkomen is het belangrijk dat de vloer of wanden niet kunnen zakken.
De stalen balk moet altijd langer zijn dan de opening in de muur, in veel gevallen moet de balk een minimale oplegging hebben van 100mm per zijde. Als de stalenbalk is gelegd en tijdelijk is ondersteund door stempels of stutten dienen de oplegvlakken onder de balk opgevuld te worden met ondersabelingsmortel. Een oplegvlak is het stuk in de muur waar de stalen balk of latei op rust.
De ondersabelingsmortel K70 van Bruil heeft de goede eigenschap dat deze, na het aanbrengen, niet in zakt. Hierdoor worden scheuren voorkomen.
Waarom ondersabelingmortel gebruiken?
Ondersabelingsmortel wordt ook wel een krimparme mortel genoemd. Het wordt krimparm genoemd in plaats van krimpvrij omdat de krimp minimaal is, namelijk minder dan 1mm.
Voor het ondersabelen van constructieve delen waarvoor het geschikt is, is dit geen probleem. Deze krimparme mortel is een veelgebruikte keuze bij het opvullen van voegen van draagconstructies. Door de voeg op te vullen met ondersabelingsmortel, biedt deze een goede ondersteuning voor de bovenliggende constructie zoals vloeren, wanden en andere constructieve onderdelen.
Kun je specie gebruiken voor ondersabelen? Specie of ondersabelingmortel
Ondersabelen staat ook wel bekend in bouw als onderkouwen, ondergrouten en aankauwen. Het ondergrouten van vloeren of balken in draagconstructie zijn vaak kleine oppervlakte met een hoge drukbelasting, de druk per mm2 is namelijk enorm hoog. Het is daarom van groot belang dat de mortel een hoge druktsterkte heeft. Bruil ondersabelingmortel K70 heeft een hoge druksterkte van 70N/mm2.
De fout die vaak gemaakt wordt op de bouwplaats is dat er gewone specie wordt gebruikt in plaats van een krimparme mortel. De specie wordt meestal op de bouw zelf gemengd met de hand of met een mixer. Het water, zand en cement zijn niet altijd in juiste verhouding waardoor de druktsterkte veel lager is dan bijvoorbeeld de ondersabelingsmortel K70. De gewone speciemortel is niet geschikt voor het aanvoegen of opvullen van draagconstructies omdat deze niet voldoet aan de sterkteklasse. De gemiddelde druksterkte van metselspecie is 5 tot 10N/mm2 in tegenstelling tot 70N/mm2 van de ondersabelingsmortel K70 van Bruil. Daarnaast is metselmortel of specie niet krimpvrij. Ook zakt metselspecie in na het aanbrengen van de mortel waardoor er scheurvorming zal ontstaan in de constructie.
Waarvoor ondersabelingsmortel gebruiken?
Voor de industrie, hoogbouw, en utiliteitsbouw mag de ondersabelingsmortel K70 van Bruil toegepast worden. Dit is een krimparme mortel voor het opvullen van de kleine ruimtes die tussen constructieonderdelen zijn ontstaan. Deze mortel mag toegepast worden voor het ondersabelen, ook wel onderkouwen van prefab betonelementen en staalconstructies. Bij staalconstructies kunt u bijvoorbeeld denken aan het ondersabelen van:
- Beton of stalen kolommen
- Prefab wanden of gevelelementen
- Houtskeletbouw HSB
- Prefab draagbalken en liggers
- Relingen
- Opvullen staltonlatei
Bij het maken van een aanbouw van een bestaande woningen wordt vaak een doorbraak gemaakt. Waarbij het belangrijk is dat, in de opening, de bovenliggende muur, dak of vloer ondersteund wordt met een stalen balk, betonlatei of staltonlatei, deze latei of balk moet in de krimparme mortel liggen.
Bij het bouwen van loodsen of stallen wordt vaak gebruik gemaakt van een stalen constructie. De stalen kolommen staan op een schetsplaat die, na het waterpas zetten, vrij staat van de beton. Om een stevige constructie te krijgen is het belangrijk dat de ruimte tussen de onderkant schetsplaat en de fundering opgevuld wordt. Dit kan met onze ondersabelingsmortel K70. Hierdoor ontstaat er een stevige constructie die stevig staat en stabiliteit behoudt.
Hoe ondersabelingsmortel aanbrengen?
Ondersabelingsmortel K70 Bruil wordt geleverd in zakken van 25kg, er hoeft alleen maar schoon leidingwater eraan toe te voegen.Â
Belangrijk tijdens de verwerking:
- De omgevingstemperatuur mag 5 tot 30 graden zijn tijdens het verwerken van deze mortel.
- Niet te gebruiken op bevroren ondergronden
- De ondersabelingsmortel binnen 20 minuten verwerken
- Geen oude en verse mortel met elkaar mengen
- Zorg voor een goede verdichting van de verwerkte specie. Dit doe je door de mortel aan te kloppen
- Na het verwerken direct het gereedschap reinigen met water
Download bij het product de technische gegevens en de veiligheidsvoorschriften van de leverancier
Voorbereiding
- Verwijder alles wat de hechting nadelig kan beïnvloeden
- Bevochtig de ondergrond met (schoon) water. Dit voorkomt uitdroging van de mortel
- Indien nodig verwijder je al het overtollige water
Per zak van 25kg:
- Doe 2,5 tot 2,8 liter leidingwater in een schone kuip of speciemolen
- Voeg de mortel geleidelijk toe aan het water
- Meng het geheel ca 3 minuten. Doe dit machinaal met een mixer die geschikt is voor een mortel. Dit doe je totdat er een klontvrije, aardvochtige substantie is ontstaan.
Na het verwerken
- Bescherm de verwerkte specie tegen weersinvloeden die nadelig kunnen zijn voor de kwaliteit zoals, regen, tocht, zon en vorst.
- Let erop dat de specie niet kan uitdrogen. Dit doe je bijvoorbeeld door het oppervlak af te dekken met een folie. Het dient regelmatig vochtig gemaakt worden. Dit kan met leidingwater of middels een curing compound.
Hoeveel ondersabelingsmortel?
Één zak ondersabelingsmortel K70 van Bruil levert ca. 12 liter specie op. Het verbruikt hangt sterk af van hoe de mortel wordt toegepast.