Verankeren van een Cellenbetonwand of muur met dilatatievoeg

Als u een wand gaat plaatsen moet deze verankerd worden met aangrenzende wanden. Dit zorgt voor meer stabiliteit en draagkracht van de Cellenbeton muur. Zonder deze ankers zou de Cellenbeton wand los staan, waardoor de wand kan gaan scheuren of zelfs omvallen.
Dit kunt u doen met Veerankers of wandankers dilaterend. Het verankeren van een muur gebeurd aan de verbindingspunten of aansluitende muren. Dit is waar de wanden samen komen.

Hieronder kunt u terugvinden welke bevestigingsmaterialen u nodig heeft voor het verankeren van een muur met dilatatievoeg. Deze informatie is van toepassing voor Binnenwanden, tussenwanden en separatiewanden oftewel scheidingswanden.

Welke verankering heb ik nodig voor een wand van 70mm dikte?

Als u een niet dragende wand gaat plaatsen van 70mm dikte, 100mm, 115mm is het raadzaam om deze te verankeren met een veeranker verzinkt. Deze kunt u vastzetten met een slaghuls of spanhuls die u bevestigt op de horizontale én de verticale wand. Bij een blokmaat van 200mm of 250mm hoogte moeten deze om de 2 lagen gebruikt worden. Bij een blokmaat van 400mm hoogte moet dit elke laag. De veerankers kunt u vastzetten met een slaghuls of draadnagel. Deze kunt u gemakkelijk in de Cellenbeton slaan met behulp van een Klauwhamer. Verder is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de ankers geheel in de Cellenbeton Lijm ligt.

Veeranker-Cellenbeton-Verankeren-van-Muur

Verankering van een wand van 150mm of dikker

Bij wanden van 150mm, 175mm en 200mm dikte kunt u een wandanker dilaterend bevestigen. Deze ankers zorgen ervoor dat de wand meer stevigheid heeft. Deze kunt u aan de verticale zijde tegen de wand bevestigen door middel van slaghulzen of spanhulzen. Deze kunt u gemakkelijk in de Cellenbeton slaan met behulp van een Klauwhamer. De lijmmortel zal zich om de kartels vastzetten waardoor uiteindelijk na uitharding van de lijm het anker vastzit.

De wandankers dilaterend worden bij een blokmaat van 200mm of 250mm hoogte om de 2 lagen bevestigd.

wandanker-dilaterend-cellenbeton-muur-verankeren

Verankering van een wand van 240mm of dikker

Bij wanden met een dikte van 240mm, 300mm, 365mm en 400mm kunt u de wand verankeren met twee wandankers dilaterend. Deze ankers legt u naast elkaar op ongeveer 2cm uit de kant. Aan de verticale zijde zijn de ankers voorzien van gaten die bedoeld zijn om het anker te bevestigen aan de aansluitende muur. Dit kunt u gemakkelijk doen met behulp van een Klauwhamer. Dankzij de kartelrand die in de horizontale voeg komt te liggen heeft u geen extra materiaal nodig voor de bevestiging hiervan. Deze komt namelijk vast te liggen in de Cellenbeton Lijm bij het plaatsen van de volgende laag.

wandanker-voor-cellenbeton-verankeren

Spanhuls

Spanhulzen worden gebruikt voor het snelle monteren van Veerankers, Dilatatie ankers en Lijmkoppelstrips. Het voordeel van een slaghuls is dat u deze direct in de cellenbeton vast kunt zetten zonder hiervoor eerst een gat te moeten boren. Hiervoor heeft u dus géén extra gereedschap nodig omdat u deze met een Klauwhamer in de Cellenbeton kunt slaan. Bij Kalkzandsteen of andere massieve bouwmaterialen moet er wél eerst een gat van 6mm geboord worden. Spanhulzen zijn niet bedoeld voor zware belastingen maar voor lichte bevestigingen en zijn verkrijgbaar in verschillende maten, namelijk:

Spanhuls-Slaghuls-6x60mm-6x50mm-6x50mm

Dilatatievoeg

Bij het gebruik van een Veeranker of Wandanker dilaterend ontstaat er een voeg van ca. 1 cm. Dit noemen we een dilatatievoeg. Deze dient opgevuld te worden met een elastische purschuim. Deze is gemakkelijk te verwerken met de bijbehorende pur pistool.

Benodigde artikelen

blank
blank
blank
blank
Over Cellenbeton blokken
Wij zijn BetonCellen.nl, specialist op het gebied van cellenbeton blokken. Na jarenlange ervaring in de bouw, hebben wij besloten om ons volledig te richten op cellenbeton materialen. Waarbij H+H Cellenbeton, Gasbeton onze kern is.
Contactgegevens
123Cellenbeton BV
Nikkelstraat 4
6031 TR Nederweert
KvK nummer: 66284554
BTW nummer: 856479482B01
Recensies
Google Beoordelingen
4.9
Gebaseerd op 44 beoordelingen