Dakrand van Cellenbeton
Een dakrand van Cellenbeton wordt steeds populairder. Steeds meer professionele bouwers weten de weg naar onze cellenbetonzagerij te vinden en besparen daardoor tijd, geld en mankracht. Als vertrouwde partner in bouwoplossingen helpen we je om sneller en efficiënter te werken zonder in te hoeven leveren op de kwaliteit van het eindresultaat. Als bouw professional hoeven we je de voordelen van cellenbeton waarschijnlijk niet meer uit te leggen.
We zijn een bedrijf wat jarenlange praktijkervaring heeft in het bouwen met cellenbeton. Onze technische collega weet alle ins en outs over dit isolerende bouwmateriaal en we hebben er nu onze missie van gemaakt om professionals uit de bouw te helpen met innoveren en efficiënter werken waardoor er uiteindelijk gemakkelijker en sneller gewerkt kan worden. Voorbereiding is het halve werk!
Wat is een dakrand en waarom is een dakrand belangrijk?
Een dakrand is de opstaande rand van een plat dak. Dakranden staan ook wel bekend als dakopstanden. Deze zorgt ervoor dat het regenwater op het platte dak blijft liggen, zodat het via de regenpijp van het dak af kan lopen. Zou de dakrand er niet zitten, zou het regenwater langs de buitengevels naar de beneden lopen waardoor er schade kan ontstaan. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld vocht problemen. De dakranden hebben dus een technische functie. Het voordeel van cellenbeton dakranden is dat cellenbeton niet gevoelig is voor vocht en schimmel. Hierdoor zijn onze cellenbeton dakranden uitstekend geschikt voor dakranden en dakopstanden voor een plat dak.
Hoe hoog moet een dakrand zijn?
De meeste dakranden hebben een hoogte van 370 mm, maar hoe hoog de dakrand voor een plat dak moet zijn is per project verschillend. Dit is namelijk afhankelijk van een aantal aspecten. Ten eerste moet er gekeken worden naar de bouwmethode, elke methode heeft namelijk zijn eigen vereisten.
Daarnaast is het belangrijk om te weten hoe dik de isolatie van het plak dak wordt. Hoe dikker het pakket met isolatie, hoe hoger de dakrand moet worden.
De dakrand moet altijd hoger zijn dan de dakbedekking. Zonder deze dakrand zou het water namelijk langs de buitengevels van het dak af lopen, met schade tot gevolg.
Verder is de hoogte van de mastiek rand van belang. Voor woningbouw wordt meestal een hoogte van de mastiek rand van minimaal 100mm aangehouden.Â
Bij een afwerking met EPDM kan de mastiekrand haaks zijn. Bij een afwerking met dakleer moet de mastiekrand schuin zijn, in een hoek van 45graden. Om de hoogte van de dakrand te bepalen is het raadzaam om een constructeur en architect om advies te vragen. Een constructeur kan precies berekenen welke hoogte en aansluiting er nodig is voor het project en levert de benodigde detailtekeningen aan.
Indien gewenst kunnen wij, samen met de hoofdconstructeur of architect van het project, kijken naar de opbouw van de dakrand. Aan de hand hiervan kunnen wij de cellenbeton dakranden op maat voor u maken.
Hoe dik moeten dakranden zijn?
Dakrand massief bouw
Voor woningen met een gevelisolatie die zijn opgebouwd met een stenen binnenmuur en aan de buitenmuur voorzien zijn van isolatie pakket, adviseren we een dakrand dikte van minimaal 20cm en hoger dan 60cm adviseren wij een dikte van 24cm.
Dakranden hoger dan 60cm moeten een minimale dikte hebben van 24cm en deze moeten verstevigd worden met kolommen met een stramien van minimaal 100cm. Voor deze dakranden hebben wij dakrandblokken met gaten, rond 150mm. Deze blokken komen op de plaatsen waar een stalen kolom of betonijzer zit. Deze gaten/ uitsparingen dienen later gevuld te worden met beton. Met deze constructie kan worden voorkomen dat door windbelasting de dakrand omwaait of afbreekt.
Dakrand traditioneel spouwmuur
Bij traditionele bouw, bijvoorbeeld een spouwmuur constructie, die opgebouwd is uit een stenen binnenmuur met daar tegenaan spouwmuurisolatie, luchtspouw en een stenen buitenmuur adviseren we een dakrand met een minimale dikte van 10cm. Als de dakrand hoger is dan 50cm, adviseren we een minimale dikte van 20cm.
Dakranden hoger dan 50cm moeten een minimale dikte hebben van 20cm en deze moeten verstevigd worden met kolommen met een stramien van minimaal 100cm. Voor deze dakranden hebben wij dakrandblokken met gaten, rond 150mm. Deze blokken komen op de plaatsen waar een stalen kolom of betonijzer zit. Deze gaten/ uitsparingen dienen later gevuld te worden met beton. Met deze constructie kan worden voorkomen dat door windbelasting de dakrand omwaait of afbreekt.
Moet ik dakrand voorzien van een primer? Het belang van een goede hechtprimer voor cellenbeton dakranden
Wij adviseren altijd om de cellenbeton dakrand te voorzien van een speciale hechtprimer. Uit ervaring kennen we het belang van het gebruik van een goede hechtprimer bij dakranden, deze zorgt namelijk voor een optimale hechting tussen de mortel en het dakrandblok. Vaak wordt het vocht te snel uit de mortel onttrokken door het cellenbetonblok. Dit zorgt ervoor dat de dakranden uiteindelijk los komen te staan. Als extra service is het optioneel mogelijk dat wij de dakranden leveren met een speciale hechtprimer waardoor dit voorkomen wordt.
Om het de lijmers en metselaars nog gemakkelijker te maken gebruiken wij een primer met een blauwe kleurstof. Hierdoor kunt u direct aan slag zodra de dakranden geleverd worden op de bouw en is het voor iedereen duidelijk welke kant in de mortel moet, waardoor het lijmen van dakranden nóg sneller en gemakkelijker gaat!
Dakrandblokken verlijmd aangeleverd
Als de gewenste hoogte van de dakrand hoger is dan de standaardafmetingen die wij in het assortiment hebben, kunnen wij de dakrandblokken verlijmd aanleveren. Op deze manier hoeven er niet meerdere lagen op de bouwplaats verlijmt te worden waardoor er in één handeling de juiste hoogte direct bereikt wordt.
Dakrand op maat gemaakt
Wij bieden maatwerk aan zodat iedereen kan profiteren van onze voordelen. Dankzij ons moderne machinepark kunnen wij een minimale maattolerantie hanteren. We vinden het belangrijk dat alle bouwers, groot en klein, kunnen profiteren van dit fantastische maatwerk product, daarom proberen we de prijzen zo scherp mogelijk te houden. Benieuwd naar wat we voor u kunnen doen? Stuur vrijblijvend een bericht met daarin de aantallen en de afmetingen die u nodig heeft. Wij denken graag met u mee!
Hoe plaats je een cellenbeton dakrand?
Nadat er advies is ingewonnen bij een constructeur of architect, over de aansluitingen en de maatvoeringen van de dakopstanden, kunnen de dakopstanden geplaatst worden.
- Plaats eerst op iedere hoek een stelprofiel. Op het stelprofiel geef je de hoogtemaat van het dakrandblok aan. Tip: voor de voegdikte van de kimlaag, adviseren wij om een minimale dikte van 15mm aan te houden. Zorg ervoor dat op ieder stelprofiel de hoogtemaat hetzelfde is. Dit kan door middel van een bouwlaser. Â
- Met behulp van twee opspanblokjes span je een metselkoord van stelprofiel naar stelprofiel. Nu alles is uitgezet en de maatvoering is aangegeven, kun je beginnen met het plaatsen van de dakrandblokken.
- Zorg ervoor dat de ondergrond stofvrij is en ontdaan is van loszittende delen.
- Bevochtig de betonnen ondergrond. Dit kan met een emmer water en een handveger. Bevochtig de ondergrond met de handveger.Â
- Breng vervolgens de kimlaag mortel aan. Houdt er rekening mee dat het blok nog wegzakt in de kimlaag mortel. Breng daarom het mortelbed ruim aan. Let erop dat de mortel niet te nat is, zo voorkom je dat het blok kantelt.Â
- Smeer de zijde die voorzien is van een speciale hechtingsprimer, in met een dunne laag cellenbeton Lijm. Dit doe je gemakkelijk met een lijmtroffel.
- Plaats nu het blok in de kimlaag mortel en zet deze gelijk met het metselkoord. Dit kun je gemakkelijk doen met een rubberen hamer. Met een waterpas van 100cm of een broekzakformaat waterpas controleer je of het blok in het lood staat, dat wil zeggen, dat hij verticaal waterpas staat.
- Hierna laat je het geheel een aantal dagen drogen alvorens je verder bouwt. Het is belangrijk dat de mortels goed uitharden.
Brandveilige dakranden tegen brandoverslag
In tegenstelling tot dakranden die gemaakt zijn van hout, zijn de cellenbeton dakranden brandveilig. Dit komt doordat cellenbeton onbrandbaar is. Cellenbeton stoot geen gevaarlijke stoffen uit, heeft geen druppelvorming en dient het als barrière bij een uitbreidende brand. Cellenbeton is dus een brandveilig bouwmateriaal met brandklasse A1 ‘niet brandbare materialen’. Dit is de hoogste klasse wat behaald kan worden.
Door, naast de binnenwanden, buitengevels en lateien, ook de dakranden in cellenbeton uit te voeren zal dit de kans op brandoverslag verkleinen.
Energie-Efficiëntie dankzij cellenbeton
Een van de grootste voordelen van cellenbeton zijn de hoge isolatiewaarde. Cellenbeton heeft geen krimp- of uitzetting waardoor er geen scheuren of kieren zullen ontstaan wanneer de volledige ruwbouw wordt uitgevoerd in cellenbeton. Dus door niet alleen de wanden, de lateien maar ook de dakranden uit te voeren in cellenbeton worden koudebruggen voorkomen en heeft de woning uiteindelijk minder energieverlies wat lijdt tot een betere energie-efficiëntie.
Cellenbeton heeft een hoge thermische isolatie dankzij zijn typische celvormige structuur. Hierdoor heeft cellenbeton een accumulerend vermogen waardoor het langer warm blijft in de ruimtes en er minder gestookt hoeft te worden waardoor er veel energie bespaard kan worden. Daarnaast is het bouwmateriaal damp- en diffusie open wat zorgt voor een optimaal leef comfort én een gezond binnenklimaat in elke ruimte.
Snel, efficiënt én milieuvriendelijk bouwen
Dankzij onze cellenbeton dakranden bespaar je tijd en geld. Door het lichte gewicht van cellenbeton wordt het bouwen hiermee eenvoudig, terwijl de duurzaamheid van dit bouwmateriaal ervoor zorgt dat het eindresultaat lang meegaat. Hierdoor kun je snel en efficiënt bouwen, en tegelijkertijd je steentje bij dragen aan milieuvriendelijk bouwen. Het bouwmateriaal is namelijk gemaakt van natuurlijke grondstoffen waardoor het recyclebaar is. Daarnaast heeft het productieproces van cellenbeton mindere impact op het milieu dan traditionele bouwmaterialen.
Woningen die gebouwd zijn met cellenbeton stoten minder C02 uit, dit begint al tijdens transport vanuit de fabriek. Als je cellenbeton namelijk vergelijkt met traditionelere bouwmaterialen is het lichter in gewicht. Hierdoor kan er meer volume tegelijkertijd getransporteerd worden als je het vergelijkt met andere bouwmaterialen. Hierdoor hoeven er minder vrachten naar een bouw waardoor het milieu minder belast wordt. Maar ook na het bouwen stoot een woning van cellenbeton minder C02 uit waardoor je bijdraagt aan een groenere planeet zonder in te leveren op wooncomfort, kwaliteit of een gezonde leefomgeving.
Schuine gevelblokken en binnenwandblokken
Voor diverse dakhellingen kunnen we schuine blokken zagen ten behoeve van gevels en schuine binnenwanden zoals zolderwanden. Deze schuine blokken kunnen wij in vrijwel elke hoek zagen.
Hierdoor hoeft u zich niet te laten leiden door standaardafmetingen en kunt u direct aan de slag zodra de maatwerkblokken geleverd zijn.
Maatwerkblokken worden altijd geleverd op pallets. Voor grote projecten is het mogelijk om per woning de blokken te palleteren en te voorzien van uw eigen referentie waarna ze bij de bouwplaats geleverd worden. Dit is tevens ook mogelijk voor dakrandblokken.
Wij ontzorgen
Onze maatwerkblokken worden op een pallet bij de bouwplaats geleverd met een vrachtwagen. Hierbij geldt dat er standaard gelost wordt naast de vrachtwagen. Indien nodig regelen wij een vrachtwagen met kraan en kunnen we rekening houden met bepaalde milieu zones binnen Nederland. Hiervoor wordt er in overleg een speciale vrachtwagen gestuurd.